Cadangan Majlis Penasihat Kesihatan ke kabinet minggu depan

PUTRAJAYA, 5 Jun (Bernama) -- Kertas kabinet berhubung cadangan penubuhan Majlis Penasihat Kesihatan akan dibentangkan minggu hadapan, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad.

Beliau berkata majlis yang akan dianggotai lima hingga tujuh pakar pelbagai bidang itu akan berperanan sebagai badan penasihat, penyelesai masalah dan pemikir dalam melonjakkan penyampaian sektor penjagaan kesihatan.

"Ahli majlis tidak semestinya (ahli) perubatan tetapi ada juga ahli ekonomi. Kita akan pilih yang paling baik di kalangan terbaik bagi memperkasa Kementerian Kesihatan serta menjadikan ia bertaraf berkelas dunia," katanya dalam sidang media selepas menghadiri perhimpunan bulanan kementerian di sini, hari ini.

Menurutnya, tempoh menunggu bertemu doktor yang lama terutamanya pakar, bekalan ubat-ubatan terganggu dan kesesakan di kemudahan  kesihatan antara fokus utama untuk ditangani dalam operasi perkhidmatan kesihatan.

Selain itu, katanya tempoh menunggu siasatan lama serta  peningkatan kos penjagaan kesihatan terutama di sektor swasta turut diberi perhatian.  

Dzulkefly berkata Klinik 1Malaysia di seluruh negara akan dijenamakan semula sebagai Klinik Rakyat dan ia akan menempatkan lebih ramai doktor untuk meningkatkan keupayaan operasi.

"Penempatan lebih ramai doktor tidak menjadi masalah kerana kita menghasilkan kira-kira 5,000 doktor setiap tahun, cuma fasiliti untuk menempatkan mereka kurang," katanya.

Berhubung peruntukan kerajaan bagi kesihatan, Dzulkefly berkata kementerian itu memerlukan peruntukan lebih tinggi bagi memastikan kualiti penyampaian perkhidmatan kesihatan kepada rakyat terus diperkasakan.

"Dalam tempoh lima tahun ini, diharap sektor kesihatan dapat menyumbang sekurang-kurang enam hingga tujuh peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)," katanya.

Dzukefly berkata Skim Peduli Sihat yang ditangguhkan sementara, diharap dapat dimasukkan dalam peruntukan Bajet 2019.

Skim itu membabitkan cadangan pemberian RM500 pembiayaan untuk rawatan asas di klinik swasta berdaftar untuk golongan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) merupakan antara janji 100 hari Pakatan Harapan. 

-- BERNAMA

HealthEdge


EXCLUSIVE

Vivantis Technologies Elevates COVID-19 Testing Capacity In Malaysia

By Nadia Jumri

KUALA LUMPUR (Bernama) – The world has been battling COVID-19 for close to a year now, with more than 200 countries and territories affected by the pandemic.

In Malaysia, the third wave of infections led to total case numbers spiking to over 75,000. Globally, the virus has infected more than 68 million people and caused over 1.5 million fatalities.

Due to the virus’ highly virulent nature, producing COVID-19 test kits has become a top priority for certain biotechnology companies focusing on research and development (R&D) in Malaysia.

read more ››

IN FOCUS

Pandangan rakyat Malaysia tentang peningkatan sasaran pemberian vaksin COVID-19 kepada 70 peratus.


UMSC: Pain Management

In Focus : UMSC Raya Open House 2018

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1