SENARAI BERITA

Kanak-kanak tanpa dokumen turut diberi imunisasi - Menteri Kesihatan

KUALA LUMPUR, 6 Dis (Bernama) -- Kementerian Kesihatan hari ini menjelaskan perkhidmatan imunisasi turut diberikan kepada semua kanak-kanak termasuk kanak-kanak tanpa dokumen di semua fasiliti kesihatan di seluruh negara.


Jangkitan HIV melalui transmisi seksual meningkat - Dzulkefly

KUALA LUMPUR, 4 Dis (Bernama) -- Jangkitan HIV melalui transmisi seksual menunjukkan peningkatan yang tinggi,dan menjadi punca utama jangkitan penyakit berkenaan, Dewan Rakyat diberitahu malam ini.


Ahli farmasi bantu kekang salahguna ubat komplementari

Oleh Ainul Huda Mohamed Saaid

 

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan permintaan terhadap ubat-ubatan komplementari di negara ini.

Mungkin ini berikutan bertambahnya kesedaran orang ramai mengenai kesihatan atau mungkin juga kerana terdapat lambakan pelbagai ubat-ubatan di pasaran.

Mungkin ini berikutan bertambahnya kesedaran orang ramai mengenai kesihatan atau mungkin juga kerana terdapat lambakan pelbagai ubat-ubatan di pasaran.

Tiada obligasi serap pegawai farmasi tamat latihan siswazah, khidmat wajib - Dr Dzulkefly

KUALA LUMPUR, 3 Dis (Bernama) -- Kerajaan pada dasarnya tidak mempunyai obligasi menyerap semua pegawai farmasi yang tamat latihan siswazah atau khidmat wajib untuk terus berkhidmat dengan kerajaan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

KKM sokong MAC pastikan penghidap HIV tidak didiskriminasi di Johor

JOHOR BAHRU, 2 Dis (Bernama) -- Kementerian Kesihatan menyokong usaha diambil Majlis Aids Malaysia (MAC) dalam memastikan penghidap HIV/AIDS yang bekerja dan telah mendapat rawatan, tidak didiskriminasikan oleh rakan sekerja mereka.

Sekeluarga beri khidmat khatan buat masyarakat di bahagian Kapit

BELAGA, 2 Dis (Bernama) -- Selain lebih separuh kanak-kanak dan remaja yang terlibat dalam program berkhatan beramai-ramai di Sungai Asap ialah peserta bukan Islam, keunikan aktiviti tahunan ini turut diserikan dengan kehadiran sebuah keluarga seramai 10 orang memberi khidmat amal khatan kepada masyarakat setempat.

Populasi berisiko digesa jalani ujian saringan HIV

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) -- Rakyat Malaysia terutama daripada kalangan populasi berisiko digesa menjalani ujian saringan bagi mengetahui status HIV dan seterusnya mendapatkan rawatan antiretroviral (ARV) tanpa berlengah.

20 peratus penghidap diabetes capai tahap kawalan di Kelantan

MACHANG, 1 Dis (Bernama) -- Hanya 20 peratus daripada 185,825 penghidap diabetes di Kelantan mencapai tahap kawalan yang baik menerusi rawatan yang teratur dan pemeriksaan berkala.

Pegawai terlibat kes saman kecuaian proses berkhatan akan dipanggil - Dzulkefly

KUALA SELANGOR, 1 Dis (Bernama) -- Pegawai bahagian amalan perubatan  Kementerian  Kesihatan Malaysia (KKM) akan dipanggil  bagi mendapatkan laporan terperinci mengenai  kes tuntutan saman seorang remaja kerana mengalami kecacatan kekal akibat kecuaian semasa proses berkhatan.


Isu malnultrisi : Kerajaan bangunkan peta laluan kesejahteraan kanak-kanak kebangsaan

Peta Laluan ini bertujuan menangani masalah pokok dan bukan simptom sahaja. Ia merangkumi intervensi asas, intervensi pencegahan, dan intervensi reaktif.
DOCTORS SAY


EXCLUSIVE

Fatty Liver: Are Prescribed Medications The Culprit?

(Last of a Two-Part Interview)

By Salbiah Said

PETALING JAYA, Oct 15 (Bernama) -- There are currently no medications approved specifically for the treatment of fatty liver, doctors say.

read more ››

VIDEO HIGHLIGHTS

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 3


UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 1