SENARAI BERITA

KKM nafi dakwaan rakyat Malaysia dijangkiti monkeypox

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menafikan dakwaan yang tular di sosial media mengenai seorang rakyat Malaysia di Singapura dijangkiti penyakit 'monkeypox' atau cacar monyet.


Tiada kes jangkitan “Monkeypox” dikesan di Johor

JOHOR BAHRU, 21 Mei (Bernama) -- Tiada kes jangkitan monkeypox dikesan di negeri ini setakat hari ini.


Jabatan Kesihatan Sabah ambil tindakan segera atasi masalah kebocoran bangunan HQE

Jabatan Kesihatan Sabah mengambil tindakan segera dalam mengatasi masalah kebocoran bangunan di Hospital Queen Elizabeth (HQE), di sini, yang menyebabkan air memasuki beberapa bahagian hospital berkenaan termasuk bilik bedah ketika hujan lebat minggu lepas.


PeKa B40: 6,000 pesakit telah buat saringan kesihatan

IPOH, 19 Mei (Bernama) -- Hampir 6,000 pesakit yang layak menerima Skim Peduli Kesihatan untuk Kumpulan B40 (PeKa B40) telah membuat saringan kesihatan di klinik-klinik yang terlibat setakat ini.


JPVS pastikan susu segar import ke Sarawak bebas FMD

KUCHING, 17 Mei (Bernama) -- Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak (JPVS) akan mengambil tindakan pencegahan bagi memastikan pengimportan susu segar ke negeri itu bebas daripada jangkitan penyakit kuku dan mulut (FMD).


Kadar caj hospital swasta perlu bersesuaian dengan kos sara hidup rakyat

KUALA LUMPUR, 17 Mei (Bernama) -- Kos sara hidup yang semakin tinggi bukan alasan kepada pihak hospital swasta  menaikkan kadar caj perubatan sehingga ke peringkat maksimum. 

Laman sesawang Palang Merah Singapura digodam, butiran 4,000 penderma darah bocor

HANOI, 17 Mei (Bernama) -- Lebih 4,000 maklumat peribadi penderma darah berpotensi di Singapura bocor selepas sebahagian daripada laman sesawang Palang Merah Singapura (SRC) digodam pada 8 Mei, lapor Agensi Berita Vietnam (VNA).

Gangguan teknikal Hospital Selayang: 40 peratus pembedahan elektif terpaksa dijadual semula

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) -- Sebanyak 40 peratus pembedahan elektif terpaksa dibuat penjadualan semula ekoran gangguan teknikal di dalam mengakses kepada data pesakit sedia ada di Hospital Selayang yang telah berlarutan sejak dua minggu lalu.


Bantu mereka yang lemah, jangan jadi netizen tak bertanggungjawab-Lee Lam Thye

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) -- Kejadian seorang remaja dikatakan membunuh diri selepas hasil undian dalam talian yang dilakukannya lebih banyak menyuruhnya membunuh diri, boleh diumpamakan seperti kerumunan orang ramai berteriak menyuruh "lompat" apabila ternampak seseorang yang berniat hendak membunuh diri berdiri di hujung atap atau balkoni bangunan tinggi, kata Penaung Persatuan Psikiatrik Malaysia (MPA) Tan Sri Lee Lam Thye.


Sistem tergendala di Hospital Selayang, Jabatan Kesihatan ambil tindakan

Oleh Ahmad Erwan Othman dan Wan Muhammad Aslah Wan Razali

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) -- Masalah gangguan teknikal di dalam mengakses kepada data pesakit sedia ada di Hospital Selayang menerusi aplikasi Hospital Information Sistem (HIS) yang telah berlarutan sejak dua minggu lalu memberi kesulitan kepada orang ramai untuk berurusan.HealthEdge


EXCLUSIVE

VATS & SBRT: The Future Of Lung Cancer Treatment In UMSC

By Jenny Imanina Lanong Abdullah and Murni Nasri

This is the second of a two-part article on lung cancer treatment.        

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Traditionally, surgery for lung cancer is done via a thoracotomy, which requires the cutting of muscles and spreading of the ribs before entering the chest to remove the cancer.

read more ››

IN FOCUS

In Focus : Hospital Pharmacy (UMSC)


In Focus : Hospital Medical Records (UMSC)

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 3

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 1