SENARAI BERITA

Risiko Wanita Mengidap Vena Varikos Dua Kali Ganda Berbanding Lelaki - Ijn

KUALA LUMPUR, 15 Ogos (Bernama) -- Vena varikos atau salur darah bersimpul merupakan masalah yang sering dihadapi wanita dengan peratusannya dua kali ganda berbanding lelaki, kata Pakar Perunding Bedah Vaskular dan Endovaskular Institut Jantung Negara Dr Ismazizi Zaharuddin.


Buku Panduan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan dilancar hari Selasa

KUALA LUMPUR, 16 Feb -- Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bakal melancarkan Buku Panduan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan hari ini, mengandungi pelbagai maklumat berkaitan program vaksinasi terbesar yang pernah dilaksanakan negara berikutan pandemik COVID-19.


Jangan ragui status vaksin COVID-19 - Mufti P.Pinang

GEORGE TOWN, 15 Feb -- Orang ramai, khususnya umat Islam dinasihatkan agar mengetepikan perasaan ragu terhadap vaksin COVID-19  dan berpegang pada pandangan Muzakarah Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) yang memutuskan hukumnya  harus dan halal digunakan oleh orang Islam.


Vaksin: IMARET sedia untuk kerjasama dengan pihak berkuasa

KUALA LUMPUR, 13 Feb --  IMAM Response and Relief Team (IMARET) yang bernaung di bawah Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM) sedia bekerjasama dengan pihak berkuasa dalam merancang dan melaksanakan program vaksinasi, khususnya kepada kelompok masyarakat terpinggir termasuk pendatang tanpa izin dan pelarian. 


Pusat Galen: Pengumuman 'Vaksin untuk semua' langkah terbaik kerajaan

KUALA LUMPUR, 13 Feb -- Sebuah organisasi penyelidikan dan advokasi dasar awam bebas memuji kerajaan atas keputusan baru-baru ini yang turut melibatkan warganegara asing menetap di Malaysia dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.


COVID-19: Tempat Kerja 'Lubuk' Penularan Koronavirus Maut

Oleh Melati Mohd Ariff

Berikut adalah rangkuman mingguan mengenai COVID-19 dan perkara yang berkaitan di Malaysia serta di peringkat dunia dari 6 Feb hingga pukul 1:00tgh 12 Feb 2021.

Jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia melebihi 254 ribu. Di peringkat global, hampir 108 juta  kes dilaporkan dengan lebih 2.3 juta kematian. Lebih 80 juta pesakit COVID-19 dilaporkan sembuh. Pandemik COVID-19 sudah merebak ke 216 buah negara dan wilayah.

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Kilang dan tapak binaan ternyata menjadi ‘lubuk’ penularan koronavirus maut, COVID-19 apabila laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) saban hari merekodkan kluster baharu yang dikesan daripada tempat kerja berkenaan.

KKM melaporkan kes baharu dikesan, antaranya, sama ada hasil saringan bersasar, hasil saringan kontak rapat, hasil saringan individu bergejala dan hasil saringan sebelum pulang ke negara asal.

Berdasarkan perangkaan KKM, untuk sepanjang tempoh rangkuman mingguan Bernama (6 Feb-11 Feb), dua negeri yang sering muncul di tempat teratas dalam senarai kluster tempat kerja (KTK) adalah Selangor dan Johor.


IHH Healthcare peruntuk 10 peratus katil hospital untuk pesakit COVID-19

KUALA LUMPUR, 11 Feb  -- IHH Healthcare Malaysia memperuntukkan kira-kira 10 peratus daripada kapasiti katilnya, termasuk katil di unit rawatan rapi (ICU), di seluruh rangkaian 16 hospital untuk merawat pesakit COVID-19.


COVID-19: Infovax bakal hapus keraguan, kebimbangan berkaitan vaksinasi

KUALA LUMPUR, 11 Feb -- Keselamatan dan keberkesanan vaksin COVID-19 sering menjadi topik perbincangan hangat dalam kalangan rakyat Malaysia khususnya sebelum negara menerima kumpulan pertama vaksin COVID-19 keluaran Pfizer-BioNTech pada akhir bulan ini.


Persatuan Farmasi saran keluarkan sijil halal untuk vaksin COVID-19

KUALA LUMPUR, 11 Feb  -- Malaysia digesa memperkenalkan pensijilan halal untuk vaksin COVID-19 yang digunakan di negara ini agar ia tidak dijadikan alasan penolakan pengambilan vaksin oleh sesetengah individu yang meragui status berkenaan.


Pharmaniaga yakin dapat tampung permintaan vaksin

KUALA LUMPUR, 10 Feb -- Pharmaniaga Bhd yang mampu menyediakan dua juta sebulan vaksin CoronaVac keluaran syarikat farmaseutikal China, Sinovac Life Sciences Co Ltd (Sinovac); yakin pihaknya akan dapat menampung permintaan harian vaksin yang disasarkan negara nanti.
HealthEdge


EXCLUSIVE

Pet Vaccination, Public Awareness And Surveillance Key Towards Rabies-free Southeast Asia - Experts

KUCHING, Dec 11 (Bernama) -- The goal of making Southeast Asia free from human rabies can be achieved through a total understanding of the disease, how it can be prevented and responsible pet ownership among communities, say experts.

read more ››

IN FOCUS

TAVI KAEDAH BAIK PULIH INJAP JANTUNG TANPA PEMBEDAHAN


APA ITU MELODY TPV?

Pandangan rakyat Malaysia tentang peningkatan sasaran pemberian vaksin COVID-19 kepada 70 peratus.

UMSC: Pain Management

In Focus : UMSC Raya Open House 2018