Kementerian Kesihatan kawal selia jenama sardin luar negara

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Kementerian Kesihatan sudah mengambil tindakan kawal selia ke atas  jenama sardin dari China yang dilaporkan mengandungi cacing, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata tidak ada individu yang menjadi mangsa selepas termakan sardin berkenaan. 

"Tidak ada orang yang menjadi mangsa. Cacing yang terdapat  di dalam sardin itu sudah mati dan bukannya cacing hidup," katanya kepada pemberita selepas sidang media pascakabinet  Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad di Kementerian Kesihatan, di sini hari ini. 

Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) dilaporkan menemui cacing yang boleh menyebabkan penyakit anisakiasis kepada manusia di dalam sampel tin sardin dari China yang dibawa masuk menerusi North Butterworth Container Terminal (NBCT) Pulau Pinang pada 14 Mei lalu.

 Ketua Pengarah MAQIS Datuk Mokhtarud-din Husain berkata cacing terbabit ditemui menerusi pemeriksaan fizikal dan persampelan ke atas beberapa tin sardin yang tiba di dalam dua kontena berisi 'Canned Mackerel in Tomato Sauce' jenama RANESA yang ditahan di NBCT dengan anggaran berat 36,720 kilogram bernilai RM199,797.24.

 Cacing terbabit berkemungkinan daripada genus Anisakis spp yang menyebabkan penyakit anisakiasis kepada manusia yang biasanya berlaku apabila manusia memakan makanan laut seperti ikan mentah atau tidak dimasak sepenuhnya yang dijangkiti parasit terbabit.

 Anisakiasis adalah penyakit parasit dan zoonotik bawaan ikan yang disebabkan oleh nematode Anisakis spp (cacing) yang menyerang sistem gastrointestinal seperti perut dan usus manusia dan boleh menyebabkan masalah atau simptom gastrointestinal seperti sakit perut, cirit-birit, loya dan muntah.

-- BERNAMA


HealthEdge


EXCLUSIVE

CMCO: Balancing health and economic aspects for people's sake

By Siti Baaqiah Mamat

KUALA LUMPUR, May 7  -- The decision by the government to implement the Conditional Movement Control Order (CMCO) by allowing almost all economic and social sectors to be reopened since Monday received various reaction from the public.

read more ››

IN FOCUS

UMSC: Pain Management


In Focus : UMSC Raya Open House 2018

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1

In Focus : UMSC - Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2