Buat aku janji jaga jantung untuk elak penyakit kardiovaskular, saran Dzulkefly

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) -- Setiap rakyat Malaysia disaran membuat aku janji untuk menjaga kesihatan jantung dan mengamalkan gaya hidup sihat bagi mengelak penyakit kardiovaskular, penyebab utama kematian.   

Menyarankan demikian, Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad berkata berdasarkan data Pusat Informatik Kesihatan kementerian, jumlah kematian yang disebabkan penyakit ini di hospital kerajaan sepanjang tahun lepas adalah 10,284.

Selain itu, menurutnya, laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 2014 menunjukkan sebanyak 36 peratus atau 52,560 kematian yang berlaku di Malaysia adalah disebabkan penyakit jantung dan strok.

"Diharapkan dengan aku janji yang telah dilafazkan oleh rakyat Malaysia ini dapat memberi kesedaran untuk terus menjaga kesihatan jantung dan seterusnya menjadi inspirasi dan motivasi kepada keluarga, sahabat dan masyarakat sekeliling untuk menjalani gaya hidup sihat.

"Dengan pengamalan gaya hidup sihat ini, penyakit jantung dapat dikawal dan dicegah, sekaligus mengurangkan risiko kematian pra-matang akibat sakit jantung dan strok dalam kalangan rakyat Malaysia," katanya dalam kenyataan sempena sambutan Hari Jantung Sedunia hari ini, dengan tema “Dari Hati Ku Ke Hati Mu” (“My Heart, Your Heart”).

Dzulkefly juga menyarankan agar setiap individu dapat menjalankan saringan kesihatan secara berkala dengan memeriksa Indeks Jisim Badan (BMI), tekanan darah, paras gula dalam darah dan juga kolesterol.

-- BERNAMA


 


HealthEdge


EXCLUSIVE

TM assists to install smart digital health screening solution in schools

KUALA LUMPUR, June 23 -- Telekom Malaysia Berhad (TM)  has partnered with the Education Ministry to install its smart digital health screening solution to help school administrators to quickly and accurately monitor students’ body temperatures.

read more ››

IN FOCUS

UMSC: Pain Management


In Focus : UMSC Raya Open House 2018

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1

In Focus : UMSC - Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2