Terapi MDT IMR selamatkan lebih 5,000 pesakit diabetes

KUALA LUMPUR, 9 Okt (Bernama) -- Kira-kira 5,000 pesakit diabetes di negara ini berjaya diselamatkan hasil penggunaan terapi larva “Maggot Debridement Theraphy” (MDT) bagi rawatan luka oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata melalui penyelidikan kaji serangga oleh institut itu, 90 peratus daripada 6,000 pesakit diabetes yang dirawat menggunakan terapi itu telah diselamatkan daripada terpaksa menjalani amputasi.

“Saya difahamkan kadar kehilangan anggota telah berkurang dengan drastiknya melalui terapi ini dan ia merupakan faedah langsung yang diperolehi oleh orang ramai hasil penyelidikan IMR.

“Oleh itu, saya berharap lebih ramai penyelidik IMR dapat menghasilkan groundbreaking research seperti ini supaya dapat membantu meningkatkan kesihatan rakyat Malaysia,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan sambutan Hari Terbuka Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) 2018 di sini, hari ini.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Datuk Seri Dr Chen Chaw Min dan Pengarah IMR Datuk Dr Fadzilah Kamaludin.

Dalam pada itu, Dr Lee berkata sejarah bioperubatan di Malaysia bermula pada tahun 1900 dengan penubuhan Institut Patologi oleh British, yang kini  dikenali sebagai IMR, untuk memberi fokus kepada penyelidikan bagi rawatan dan pencegahan wabak beri-beri serta demam malaria.

Sementara itu, beliau turut menggesa orang ramai agar memberi sokongan dengan mendaftar sebagai penderma untuk Malaysian Stem Cell Registry (MSCR) bagi rawatan pemindahan sel stem darah yang dikendalikan oleh Pusat Penyelidikan Alergi dan Imunologi di IMR.

-- BERNAMA


HealthEdge


EXCLUSIVE

VATS & SBRT: The Future Of Lung Cancer Treatment In UMSC

By Jenny Imanina Lanong Abdullah and Murni Nasri

This is the second of a two-part article on lung cancer treatment.        

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Traditionally, surgery for lung cancer is done via a thoracotomy, which requires the cutting of muscles and spreading of the ribs before entering the chest to remove the cancer.

read more ››

IN FOCUS

In Focus : Hospital Pharmacy (UMSC)


In Focus : Hospital Medical Records (UMSC)

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 3

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 1