18.5 peratus pelajar alami kemurungan di Pulau Pinang

Sumber: http://www.mmgazette.com

BUTTERWORTH, 10 Okt (Bernama) – Sebanyak 18.5 peratus pelajar di negeri ini mengalami masalah kemurungan dengan kira-kira 9.5 peratus pelajar sekolah menengah pernah merancang membunuh diri, kata Pengarah Kesihatan Pulau Pinang Datuk Dr Wan Mansor Hamzah.

Beliau berkata data yang diperoleh menerusi ‘Hasil Tinjauan Kesihatan Remaja Kebangsaan 2017’ itu turut menunjukkan peratusan cubaan membunuh diri di kalangan pelajar ialah sebanyak enam peratus.

"Walaupun data itu dilihat terkawal, tetapi ia sesuatu yang membimbangkan kerana banyak faktor yang boleh mempengaruhi emosi remaja pada masa kini mendorong kepada perlakuan jenayah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Kesihatan Mental Peringkat Pulau Pinang dan Pelancaran Program Siswa Sihat (Prosis) UiTM Pulau Pinang di sini hari ini.

Beliau berkata pada zaman digital ini, pengaruh internet banyak memainkan peranan yang boleh mempengaruhi emosi remaja, yang jika tidak dikawal akan mewujudkan persekitaran yang tidak sihat.

Sehubungan itu Dr Wan Mansor meminta ibu bapa yang mendapati anak mereka mempunyai tanda-tanda kemurungan agar tampil untuk mendapatkan bantuan dan rawatan.

"Hospital dan klinik kesihatan sentiasa terbuka untuk menerima pesakit yang mengalami masalah kemurungan… kami nak bendung penyakit ini daripada terus meningkat,” katanya.

Sementara itu ditanya mengenai dakwaan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) bahawa papadom mempunyai kandungan garam yang tinggi sehingga membahayakan kesihatan, Dr Wan Mansor berkata jika dakwaan itu betul, ia sesuatu yang membimbangkan.

"Ini kerana pengambilan garam di dalam makanan secara berlebihan sudah tentu mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan," katanya.

Semalam CAP dalam satu sidang akhbar menggesa orang ramai supaya mengurangkan pengambilan papadom dalam makanan berikutan kandungan garam yang tinggi.

Presiden CAP SM Mohamed Idris dilapor berkata ujian makmal yang dijalankan CAP ke atas 11 sampel papadom mendapati kesemua sampel terbabit mengandungi lebih daripada 1,000 miligram (mg)/100 gram natrium dengan empat daripadanya mengandungi lebih daripada 2,000 mg/100 gram natrium.

-- BERNAMA


HealthEdge


EXCLUSIVE

Need For A Think-Tank To Tackle Teenage Pregnancy

(Last of a Two-Part Interview)

By Salbiah Said

PETALING JAYA, Jan 2 (Bernama) --  The World Health Organisation (WHO) has identified about 16 million adolescent girls giving  birth every year, mostly in low  and middle income countries. An estimated three million girls aged 15 to 19 undergo unsafe abortions every year. Worldwide, 1 in 5 girls have given birth by the age of 18.

read more ››

IN FOCUS

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 3


UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 1