Pegawai terlibat kes saman kecuaian proses berkhatan akan dipanggil - DzulkeflyKUALA SELANGOR, 1 Dis (Bernama) -- Pegawai bahagian amalan perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan dipanggil bagi mendapatkan laporan terperinci mengenai  kes tuntutan saman seorang remaja kerana mengalami kecacatan kekal akibat kecuaian semasa proses berkhatan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata walaupun ia kes terpencil, namun perkara sebegitu perlu diberi perhatian supaya ia tidak meresahkan masyarakat untuk menyertai dan  melaksanakan program berkhatan yang lain.

"Jika ada apa-apa juga kemalangan dan kesilapan, kita akan susuli untuk menanganinya. Perkara itu (kecuaian pelaksanaan proses berkhatan) jarang berlaku tapi jika berlaku, ia perlu diberi perhatian.

"Saya akan panggil pegawai yang terlibat untuk mengetahui apa yang dah berlaku. Namun saya yakin, perkara ini akan dapat ditangani dengan baik," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas merasmikan program berkhatan amal di Klinik Wakaf An-Nur, Masjid Nurul Iman Ijok, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas tuntutan saman yang dibuat remaja berumur 18 tahun semalam ekoran kepala alat sulitnya terputus ketika berkhatan lapan tahun lepas.

Remaja itu melalui ibunya, selaku plaintif memfailkan saman terhadap seorang pembantu perubatan dan lima lagi kerana cuai sehingga menyebabkannya mengalami kecacatan kekal.

Dalam saman itu, plaintif menamakan pembantu perubatan Hospital Kuala Lipis, Pahang (defendan pertama), pegawai perubatan dan pengarah hospital itu (defendan kedua dan ketiga), doktor pakar dan pengarah Hospital Selayang (defendan keempat dan kelima) serta Kerajaan Malaysia (defendan keenam).

Berdasarkan pernyataan tuntutan plaintif, remaja itu berumur 10 tahun ketika kejadian dan mendakwa defendan pertama tidak mengikut prosedur yang ditetapkan kerana telah memotong keseluruhan kepala kemaluannya atau 'glans penis'.

Dalam pada itu, program berkhatan amal hari ini dianjurkan secara bersama oleh Hospital Pakar KPJ Selangor, Pertubuhan Sosial Orang Kuala Selangor, Lembaga Zakat Selangor dan Johor Leadership Programme 3-Johor Corporation.

Sebanyak 104 kanak-kanak berumur empat hingga 12 tahun dari sekitar Kuala Selangor menyertai program berkhatan beramai-ramai yang diadakan secara percuma itu hasil sumbangan penganjur terlibat.

-- BERNAMA


DOCTORS SAY


EXCLUSIVE

Teenage Pregnancy: Who Is To Blame?

(First of a two-part interview)
 

By Salbiah Said

PETALING JAYA, Dec 14 (Bernama) -- Research has shown that an average of 18,000 teenage girls in Malaysia get pregnant each year, 25 per cent or about 4,500 cases involved out-of-wedlock pregnancy.

read more ››

VIDEO HIGHLIGHTS

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 3


UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2

UMSC Consultant Speaks: Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 1