Penagih dadah kini dilihat sebagai pesakit yang perlu dirawat bukan dihukum

Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad semasa sidang media selepas mengetuai delegasi kedua-dua kementerian semasa mesyuarat berkenaan isu-isu kesihatan membabitkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) di KDN hari ini.

PUTRAJAYA, 24 Jun (Bernama) -- Penagih dadah di negara kini tidak lagi dilihat sebagai pesalah jenayah yang perlu dihukum sebaliknya pesakit yang memerlukan rawatan dan pemulihan.

Takrifan itu dicapai susulan perbincangan antara Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Kesihatan di KDN di sini hari ini yang bersetuju untuk melaksanakan 'decriminalization' ke atas penagih dadah. 

Bercakap kepada pemberita selepas perbincangan itu, Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pelaksanaan 'decriminalization' itu akan melibatkan program rawatan dalam komuniti dengan memperkasakan peranan ahli keluarga dan masyarakat. 

“KDN akan bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan dalam program harm reduction melalui terapi dadah gantian methadone dan joint management kes-kes dual diagnosis yang dijalankan oleh Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) di Tampoi dan Hospital Permai di Johor,” katanya. 

Menurut Muhyiddin, terdapat 70,000 tahanan penjara di Malaysia pada masa ini dengan sebahagian besar daripadanya adalah penagih dadah. 

"Dengan proses decriminalization, tahanan penjara yang dikategorikan sebagai penagih dadah akan diberi rawatan dan pemulihan,” katanya. 

KDN juga sedang mengkaji untuk mengeluarkan Seksyen 6, 8 dan 9 Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) (APD) daripada didaftarkan di bawah Akta 7 (Akta Pendaftaran Penjenayah dan Orang Tidak Diingini 1969) bagi memberi peluang kedua kepada penagih yang telah pulih dan dibebaskan daripada pusat pemulihan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), katanya.

Muhyiddin berkata, turut dibincangkan KDN dan Kementerian Kesihatan hari ini ialah isu penyakit berjangkit di penjara, lokap, pusat tahanan dan depoh tahanan KDN. 

Maklumat terkini Jabatan Penjara mendapati 16,955 banduan dikesan mempunyai penyakit berjangkit. 

“KDN dan Kementerian Kesihatan akan bekerjasama dalam menguruskan masalah penyakit berjangkit di tempat tahanan KDN,” katanya. 

-- BERNAMA

 


HealthEdge


EXCLUSIVE

UKM Hospital To Conduct Study On Potential Therapy For Leukaemia

By Durratul Ain Ahmad Fuad

KUALA LUMPUR (Bernama) – A potentially effective treatment for patients with relapsed and refractory acute lymphoblastic leukaemia (ALL) is in the works.

ALL is a type of blood cancer in which the bone marrow makes too many lymphocytes, a type of white blood cell.

Universiti Kebangsaan Malaysia’s teaching facility Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) is collaborating with Plutonet Sdn Bhd on a study and clinical trial involving the Chimeric Antigen Receptor-T Cell (CAR-T) therapy, a revolutionary treatment found to be effective for ALL patients who cannot be treated with chemotherapy or are immune to it.

read more ››

IN FOCUS

UMSC: Pain Management


In Focus : UMSC Raya Open House 2018

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1

In Focus : UMSC - Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2