Jangan main air banjir, elak risiko jangkitan kencing tikus dan Meliodisis - KKMKUALA LUMPUR, 3 Dis  -- Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihatkan orang ramai mengelak bermain air banjir terutamanya jika mempunyai luka atau masalah kulit bagi mencegah risiko jangkitan Leptospirosis (kencing tikus) dan Melioidosis melalui air tercemar. 

Ketua Pengarahnya Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata orang ramai disaran menggunakan alat pelindung diri seperti but getah dan sarung tangan getah semasa aktiviti pembersihan terutamanya jika melibatkan banjir lumpur.

"Bagi mengelakkan kejadian penyakit bawaan air dan makanan seperti keracunan makanan, kolera, tifoid, hepatitis A dan Acute Gastroentritis (AGE), orang ramai  perlu mengambil air yang telah dimasak dan makanan yang bersih,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata mangsa banjir juga perlu mendapatkan rawatan segera daripada pasukan perubatan di Pusat Pemindahan Banjir atau fasiliti kesihatan berhampiran jika mengalami sebarang gejala penyakit seperti demam, sakit perut, muntah, cirit-birit, batuk dan sebagainya.

KKM juga mengingatkan orang ramai supaya tidak membuang sampah di merata tempat bagi mengelakkan risiko penyakit, pembiakan vektor pembawa penyakit seperti tikus, nyamuk dan lain-lain. 

Menurut Noor Hisham sekiranya bekalan elektrik terputus, orang ramai disaran memastikan bekalan makanan yang disimpan di dalam peti sejuk tidak rosak sebelum dimasak.

"Awasi risiko renjatan elektrik sekiranya rumah dinaiki air dan elakkan penggunaan soket elektrik yang terdedah kepada air banjir sebelum ianya dipastikan selamat," jelasnya.

Manakala bagi penghidap penyakit kronik (seperti pesakit hemodialisis) yang memerlukan rawatan berkala, perancangan berpindah perlu dibuat lebih awal supaya tidak terputus hubungan untuk mendapatkan rawatan.

"Pastikan bekalan ubat mencukupi dan disimpan ditempat yang selamat bagi mengelakkan ianya rosak terkena air banjir. Sekiranya bekalan ubat terputus atau rosak disebabkan banjir, perlu segera maklumkan kepada pasukan perubatan," katanya.

Noor Hisham berkata ekoran kejadian banjir, 33 buah fasiliti kesihatan terjejas melibatkan 28 buah fasiliti kesihatan di Kelantan dan lima buah di Terengganu.

Daripada jumlah itu, katanya, 21 buah fasiliti kesihatan terputus hubungan, lima buah dinaiki air dalam bangunan dan tujuh buah fasiliti kesihatan dilanda banjir di luar fasiliti.

Maklumat lanjut mengenai langkah-langkah pencegahan untuk mengurangkan kesan kesihatan akibat banjir, boleh diperolehi di https://www.infosihat.gov.my/index.php/multimedia/e-magazine/item/banjir-2.

-- BERNAMA

 


HealthEdge


EXCLUSIVE

Achy, Creaky Joint Pain In The Elderly

By Nabilah Saleh 

KUALA LUMPUR (Bernama) –  Osteoarthritis (OA) is the most common form of arthritis and seen increasing due to population ageing. 

The disease occurs when the cartilage protecting the ends of bones wears down over time. 

Although osteoarthritis can damage any joint, the disorder commonly affects joints in the knees, ankles, hips, spine, hands and shoulders.

read more ››

IN FOCUS

In Focus : UMSC Raya Open House 2018


In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1

In Focus : UMSC - Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2

In Focus : UMSC - Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 1