COVID-19: Sembilan kes baharu, enam pulih direkod hari ini

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah (tengah) bercakap pada sidang media mengenai perkembangan terkini jangkitan Novel Koronavirus (COVID-19) di Kementerian Kesihatan hari ini.

PUTRAJAYA, 12 Mac  --  Sembilan kes baharu positif COVID-19 dilaporkan hari ini menjadikan jumlah kes kumulatif di negara ini meningkat kepada 158, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, enam kes yang disahkan positif COVID-19 sebelum ini telah pulih dan dibenarkan pulang menjadikan jumlah keseluruhan yang pulih sebanyak 32 kes.

"Pada masa ini terdapat tiga kes sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi yang memerlukan bantuan alat pernafasan dan mereka dalam keadaan stabil," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) mengambil maklum kenyataan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai situasi terkini COVID-19 di peringkat global yang melibatkan 114 negara. 

Pihak WHO telah mengisytiharkan kejadian COVID-19 sebagai pandemik dengan mengambil kira terdapat peningkatan kes yang ketara di negara-negara selain dari China.

"WHO juga memaklumkan bahawa langkah pencegahan dan kawalan yang sedang dijalankan kini masih relevan dan dicadangkan untuk dipertingkatkan.

Dengan pengumuman WHO ini, KKM akan terus memastikan langkah kawalan dan pencegahan jangkitan COVID-19 yang telah dijalankan dikaji mengikut situasi semasa di negara kita dan akan dipertingkatkan," katanya.

Sementara itu, beliau memberitahu media bahawa Malaysia belum mengalami kes sporadik COVID-19.

Dr Noor Hisham berkata demikian selepas menghadiri Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Kluster COVID-19 yang dipengerusikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas) Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof, di sini hari ini.

Beliau berkata kes-131 yang sebelum ini dikatakan sporadik, tidak betul apabila siasatan lanjut yang dijalankan KKM mendapati pesakit merupakan salah seorang peserta perhimpunan tabligh di Masjid Sri Petaling pada 27 Februari hingga 1 Mac lepas.

Selain itu, Dr Noor Hisham berkata KKM bersedia untuk mendedahkan jumlah kes positif COVID-19 mengikut negeri. 

“Biar kami lakukan analisis dahulu … ia boleh didedahkan.  Saya tidak fikir negeri-negeri ada banyak masalah  (kerana nama hospital kerajaan yang mempunyai kes positif COVID-19 didedahkan),” katanya sambil menambah majoriti kes dari gelombang kedua datang dari Lembah Klang.  

-- BERNAMA


HealthEdge


EXCLUSIVE

UMSC's Interdisciplinary Approach To Easing Pain

By Ainul Huda Mohamed Saaid

KUALA LUMPUR (Bernama) -- For people suffering from chronic pain, even simple daily activities like taking a shower and getting dressed can be a torture. Anger, anxiety and even depression may ensue as a result of chronic pain, in view of the limitations they face and the debilitating nature of their condition.

In an exclusive interview with Bernama recently, experts from UM Specialist Centre (UMSC) shed light on pain management, a significant branch in medicine that utilises an interdisciplinary approach in easing the suffering and improving the quality of life of those living with pain.

Neurosurgery expert Dr Nor Faizal Ahmad Bahuri describes pain as an unpleasant sensation that can be felt whenever there is a tissue injury.

read more ››

IN FOCUS

UMSC: Pain Management


In Focus : UMSC Raya Open House 2018

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1

In Focus : UMSC - Fatty Liver, The Silent Epidemic Part 2