Malaysia punyai seramai 71,041 doktor perubatan - Menteri Kesihatan

Dr Adham Baba

KUALA LUMPUR, 4 Ogos  -- Malaysia mempunyai seramai 71,041 doktor perubatan yang berkhidmat di sektor awam dan swasta dengan nisbah seorang doktor boleh memberi khidmat kepada 454 penduduk setakat ini, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata daripada jumlah itu, 73 peratus atau seramai 51,912 doktor perubatan berdaftar dan berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan (KKM).

“Nisbah ini adalah lebih baik berbanding nisbah satu kepada 500 (1:500),” katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat, hari ini, bagi menjawab pertanyaan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad (PH-Kuala Selangor) yang ingin tahu mengenai bilangan doktor di bawah KKM dan nisbah doktor bagi setiap penduduk Malaysia.

Dzulkefly turut ingin tahu sama ada Malaysia merancang untuk menambah bilangan doktor selari dengan saranan nisbah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyarankan satu doktor bagi setiap 500 penduduk.

Mengulas lanjut, Dr Adham berkata sehingga 30 Jun lepas, seramai 11,059 doktor pergigian bekerja dalam sektor awam dan swasta bersamaan dengan nisbah seorang doktor bagi 2,963 penduduk dan daripada jumlah keseluruhan doktor pergigian itu, seramai 6,530 berkhidmat di bawah KKM.

“Bagi ahli farmasi pula, seramai 19,341 individu bekerja dalam sektor awam dan swasta dengan nisbah satu bagi 1,694 penduduk dan daripada jumlah ini, seramai 11,616 ahli farmasi berdaftar dan berkhidmat di KKM,” katanya.

Di samping itu, Dr Adham menjelaskan bahawa WHO atau mana-mana pertubuhan antarabangsa tidak pernah menetapkan nisbah anggota perubatan kepada penduduk bagi mana-mana negara.

“Bagaimanapun, WHO melalui laporan Health Workforce Requirements for Universal Health Coverage and Sustainable Development Goals pada tahun 2016 menyarankan nisbah sekurang-kurangnya satu (anggota kesihatan melibatkan doktor dan jururawat terlatih) bagi setiap 225 penduduk.

WHO menyatakan nisbah berkenaan perlu untuk mendapatkan liputan kesihatan sejagat yang lebih baik pada kadar 80 peratus bagi perkhidmatan melibatkan ibu anak, penyakit berjangkit dan penyakit tidak berjangkit.

“Malaysia tahun ini telah mencapai satu anggota kesihatan (termasuk doktor dan jururawat terlatih) bagi setiap 186 penduduk. Melebihi sasaran yang telah disyorkan oleh WHO untuk mendapatkan liputan kesihatan sejagat (universal health coverage),” katanya.

Beliau turut berkata KKM sentiasa mengambil langkah menambah kapasiti latihan kepada siswazah perubatan, pergigian dan farmasi untuk menjalani latihan dan khidmat wajib yang diperlukan mereka.

“Ini membolehkan mereka terus berkhidmat sebagai pengamal perubatan baik di sektor awam mahupun swasta,” katanya.

-- BERNAMA

 

 


HealthEdge


EXCLUSIVE

Vivantis Technologies Elevates COVID-19 Testing Capacity In Malaysia

By Nadia Jumri

KUALA LUMPUR (Bernama) – The world has been battling COVID-19 for close to a year now, with more than 200 countries and territories affected by the pandemic.

In Malaysia, the third wave of infections led to total case numbers spiking to over 75,000. Globally, the virus has infected more than 68 million people and caused over 1.5 million fatalities.

Due to the virus’ highly virulent nature, producing COVID-19 test kits has become a top priority for certain biotechnology companies focusing on research and development (R&D) in Malaysia.

read more ››

IN FOCUS

Pandangan rakyat Malaysia tentang peningkatan sasaran pemberian vaksin COVID-19 kepada 70 peratus.


UMSC: Pain Management

In Focus : UMSC Raya Open House 2018

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1