149 pesakit COVID-19 ditempatkan di dua PKRC di KelantanKOTA BHARU, 6 Jan -- Seramai 149 pesakit COVID-19 di Kelantan telah ditempatkan di dua Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC), setakat ini, kata Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan Datuk Dr Zaini Hussin hari ini.

Beliau berkata daripada jumlah itu, seramai 85 pesakit sedang menjalani kuarantin dan rawatan di Hospital Kuala Krai (Lama), Kuala Krai, manakala 64 individu ditempatkan di Kolej Jururawat Kota Bharu dekat sini.

Mengenai lokasi PKRC di Dewan Jubli Perak di sini, beliau berkata PKRC yang ketiga di Kelantan itu mula beroperasi hari ini bagi menampung keperluan tambahan kemasukan pesakit COVID-19 di setiap hospital kerajaan di negeri berkenaan.

"Pesakit-pesakit positif COVID-19 berisiko rendah berumur bawah 45 tahun, tidak bergejala, tidak ada penyakit kronik adalah kriteria utama kemasukan ke pusat ini. Pusat ini mempunyai kapasiti sebanyak 120 katil yang dibahagikan 60 katil bagi pesakit lelaki dan selebihnya bagi pesakit wanita,” katanya kepada Bernama.

Setakat semalam, sebanyak 42 kes baharu dilapor di Kelantan, menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di negeri itu sebanyak 976 kes.

-- BERNAMA

 


HealthEdge


EXCLUSIVE

Vivantis Technologies Elevates COVID-19 Testing Capacity In Malaysia

By Nadia Jumri

KUALA LUMPUR (Bernama) – The world has been battling COVID-19 for close to a year now, with more than 200 countries and territories affected by the pandemic.

In Malaysia, the third wave of infections led to total case numbers spiking to over 75,000. Globally, the virus has infected more than 68 million people and caused over 1.5 million fatalities.

Due to the virus’ highly virulent nature, producing COVID-19 test kits has become a top priority for certain biotechnology companies focusing on research and development (R&D) in Malaysia.

read more ››

IN FOCUS

Pandangan rakyat Malaysia tentang peningkatan sasaran pemberian vaksin COVID-19 kepada 70 peratus.


UMSC: Pain Management

In Focus : UMSC Raya Open House 2018

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1