KKM giat bincang dengan Pfizer untuk 30 peratus lagi bekalan vaksin COVID-19PUTRAJAYA, 10 Feb -- Kementerian Kesihatan (KKM) sedang giat berbincang dengan syarikat farmaseutikal, Pfizer, untuk mendapatkan 30 peratus lagi bekalan vaksin COVID-19, COMIRNATY (Concentrate For Dispersion For Injection) keluaran Pfizer-BioNTech.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata dengan penambahan itu, bekalan vaksin akan boleh meliputi 50 peratus populasi Malaysia.

Merujuk kepada penerimaan bekalan vaksin daripada Pfizer yang akan tiba lebih awal daripada jangkaan, beliau berkata ia akan membolehkan Program Pelan Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dilaksanakan lebih awal.

"Ini adalah kekuatan kita (Malaysia) untuk berunding dengan syarikat Pfizer, dan vaksin itu telah memberi kesan yang baik kepada banyak negara dalam memastikan imuniti diberikan kepada masyarakat," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Dr Adham sebelum ini dilaporkan berkata Malaysia akan menerima vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech seminggu lebih awal sebelum Program Pelan Imunisasi Covid-19 Kebangsaan pada 26 Feb bermula. 

Malaysia akan menerima vaksin itu susulan perjanjian penghantaran pertama yang dimeterai pada 11 Jan lepas antara KKM dan Pfizer (Malaysia) Sdn Bhd, membabitkan perolehan vaksin sebanyak 12,799,800 dos, yang meliputi 20 peratus populasi Malaysia dengan dua dos tiap seorang.

Mengenai langkah diambil KKM untuk memastikan Program Pelan Imunisasi COVID-19 Kebangsaan berjalan lancar, Dr Adham berkata KKM telah menjalankan satu kajian dalam talian pada bulan Disember lepas dan mendapati 67 peratus daripada 200,000 peserta bersetuju mengambil vaksin COVID-19.

Katanya 17 peratus daripada peserta pula tidak pasti, dan 16 peratus lagi tidak bersetuju.

“KKM sudah menjalankan beberapa tindakan untuk memastikan 17 peratus yang tidak pasti itu akan menjadi kumpulan yang setuju mengambil vaksin. Mereka boleh tidak bersetuju (mengambil vaksin), tetapi jangan adakan kempen tidak setuju untuk orang lain, kerana ia menyalahi Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342),” katanya.

Dr Adham berkata program pelan imunisasi penting bagi memastikan Malaysia mencapai imuniti kelompok dengan memberikan suntikan vaksin COVID-19 kepada 80 peratus penduduk.

-- BERNAMA


HealthEdge


EXCLUSIVE

Vivantis Technologies Elevates COVID-19 Testing Capacity In Malaysia

By Nadia Jumri

KUALA LUMPUR (Bernama) – The world has been battling COVID-19 for close to a year now, with more than 200 countries and territories affected by the pandemic.

In Malaysia, the third wave of infections led to total case numbers spiking to over 75,000. Globally, the virus has infected more than 68 million people and caused over 1.5 million fatalities.

Due to the virus’ highly virulent nature, producing COVID-19 test kits has become a top priority for certain biotechnology companies focusing on research and development (R&D) in Malaysia.

read more ››

IN FOCUS

Pandangan rakyat Malaysia tentang peningkatan sasaran pemberian vaksin COVID-19 kepada 70 peratus.


UMSC: Pain Management

In Focus : UMSC Raya Open House 2018

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 2

In Focus: UMSC Consultant Speaks Erectile Dysfunction Precursor For Heart Disease Part 1